Ontdek de kracht van AI met Microsoft’s Copilot

08 Augustus 2024

Ben je al bekend met Copilot? De AI tool van Microsoft. Copilot is onder andere geïntegreerd in het bekende Office pakket, waardoor je het kunt gebruiken in Word, Excel en Powerpoint. Het wordt echter pas echt een krachtige tool als je het op andere Microsoft producten gaat toepassen, zoals Dynamics, Outlook, Power BI, Teams chat, OneDrive en SharePoint.

Copilot in Office

Het gebruik van Copilot in office is nog redelijk standaard en er vooral handig om content te creëren en analyses te maken. Enkele toepassingen waarvoor je Copilot in Word of Outlook kunt gebruiken zijn: 

  • Het samenvatten vatten van een tekst
  • Een notulen uitwerken tot een e-mail
  • Een tekst omzetten naar een tabel

 

Copilot wordt nog krachtiger wanneer je het in Excel gebruikt. Voorbeelden en zijn:

  • Het ontdubbelen van records
  • Taken automatisch herhalen, zoals het wekelijks updaten van een tabel
  • Het ontdekken van trends in een grote data-sheet

 

Dit klinkt al super handig, nietwaar? Kun je nagaan als je Copilot kunt toepassen op Dynamics (het CRM van Microsoft), Microsoft cloud (OneDrive) of SharePoint, of nog mooier, dat je de data kunt combineren. Je kunt dan taken laten uitvoeren zoals:

  • Wekelijkse sales updates laten maken (inclusief vlot geschreven managementsamenvatting)
  • Uitgebreide analyses laten maken, waarbij je data uit de cloud combineert met bijvoorbeeld data uit Dynamics
  • Offertes laten uitwerken op basis van eerdere offertes in de cloud en data uit Dynamics

 

Tips voor implementatie

Waar Copilot in Office gewoon een standaard functionaliteit is, moet het voor het combineren van data wel echt goed geïmplementeerd worden. Dit vergt specialistische kennis. Je wil namelijk ook niet alle data voor alle medewerkers beschikbaar maken. Het zou wat zijn als iedereen ineens aan Copilot kan vragen hoeveel de directeur het afgelopen jaar heeft verdiend.

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar het dus wel belangrijk dat je het goed inricht en dat je voorkomt dat de AI (en ongeautoriseerde medewerkers) bij gevoelige informatie komen. Houd daarom rekening met een aantal dingen:


✅ Gebruik de SharePoint restricted search mode.

✅ Blokkeer het zelf aanmaken van groepen / Teams.

✅ Als je SharePoint governance nog niet op orde is zoals bijvoorbeeld met sensitivity labels, gebruik dan een allow list van SharePoint sites die opgenomen mogen worden via Graph. Dit voorkomt dat ongewenste data verwerkt wordt.

✅ Zorg via een Intune configuration policy dat voor diegene die Copilot licentie toegewezen krijgen dat zij in de laatste update channel van de Office apps zitten.

✅ Zorg dat Copilot alleen op compliant devices gebruikt mag worden.


Verder raden we aan om te starten met enkele super users die uitgebreid gaan testen voordat je alle functionaliteit van Copilot aan de hele organisatie aanbiedt. 

Afhankelijk van de behoeften die jij als ondernemer of organisatie hebt en de risico's daartegen afgewogen, kan er heel veel worden ingericht. Wij helpen je graag om een (Co)pilot op te zetten!


Terug naar het overzicht