Creëer dé moderne werkplek met Azure Virtual Desktop

25 Januari 2022

Wat is Azure Virtual Desktop?
Azure Virtual Desktop (AVD) is een uitgebreide, in de cloud draaiende virtualisatiedienst voor desktops en applicaties. De dienst levert complete gevirtualiseerde desktops met diverse besturingssystemen, waaronder Windows 10, Windows 11 en Windows Server. Het verschil met een fysieke desktop? Je hebt geen fysieke computerkast meer op of naast je bureau staan, maar benadert een computer op afstand. De bureaubladomgeving en applicaties zijn gescheiden van de fysieke computer die zorgt voor de rekenkracht.

Met AVD kunnen medewerkers op afstand en met een apparaat naar keuze (laptop, desktop, tablet, smartphone) inloggen op het netwerk van je organisatie. Het resultaat? Een volwaardige en volledig functionele Windows-werkplek die gebruikers op een veilige manier toegang verschaft tot alle applicaties, bestanden, databases en resources die ze nodig hebben.

De voordelen van Azure Virtual Desktop

Azure Virtual Desktop geeft je volop mogelijkheden voor het inrichten van een moderne, flexibele en toekomstbestendige werkplek. Met het concept ‘Desktop-as-a-Service’ profiteer je van een brede waaier aan voordelen. We lichten de belangrijkste pluspunten kort toe.

Flexibel werkplekken bij- of afschalen

Het aantal benodigde werkplekken binnen een organisatie kan schommelen. Denk bijvoorbeeld aan piekperioden, fusies, verloop of de komst van nieuwe afdelingen. Met virtuele desktops creëer je snel, en tegen betrekkelijk lage kosten, nieuwe werkplekken in de cloud.

Veiligheid

Zeker sinds de komst van de AVG moeten organisaties aan hoge veiligheidseisen voldoen op het vlak van data- en privacybescherming. Dat geldt in het bijzonder voor ‘high-trustbranches’ als de gezondheidszorg, financiële dienstverlening en het overheidswezen. Azure Virtual Desktop is een oplossing die alleen scherm- en toetsenbordgegevens uitwisselt tussen het eindapparaat en de server. Een verdere overdracht van data is niet nodig.

Zo voorkom je makkelijker datalekken buiten de gecontroleerde omgeving en voldoe je moeiteloos aan strenge compliance-eisen. Met AVD maak je bovendien gebruik van het veelzijdige spectrum aan beveiligingsoplossingen dat beschikbaar is binnen het Microsoft-ecosysteem. Denk bijvoorbeeld aan een krachtige en onmisbare securitycheck als multifactorauthenticatie.

Naadloze integratie met Office 365

Met Azure Virtual Desktop heb je vanuit een centrale omgeving snel toegang tot al je vertrouwde Office 365-applicaties zoals Outlook, OneDrive, Teams en SharePoint Online. Je profiteert ook van een naadloze integratie met de huidige Azure-omgeving.

Gebruiksgemak voor een vaste prijs per maand

Grote en periodiek terugkerende kosten voor het updaten en vernieuwen van dure hardware? Met Azure Virtual Desktop is het verleden tijd. Jij en je collega’s hebben voortaan nog maar één Microsoft-licentie nodig, die je op basis van een maandabonnement betaalt. Bovendien kunnen meerdere gebruikers op één infrastructuur werken, wat AVD eenvoudig schaalbaar en kostentechnisch interessant maakt. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Overal en op elk apparaat werken

Met een hardware-onafhankelijke oplossing als Azure Virtual Desktop hebben medewerkers met een internetverbinding op elk moment en via elk gewenst apparaat toegang tot hun desktopomgeving. Of je nu in de bibliotheek, in de trein of op het strand zit: je kunt altijd en overal veilig werken zoals je dat thuis of op kantoor gewend bent. De veiligheid van bestanden is gewaarborgd omdat bedrijfsdata nooit lokaal op het apparaat worden opgeslagen. 

Tegemoetkomen aan specifieke technische eisen en gebruikersrollen
Sommige werkplekken vragen om ‘zware’ techniek. Denk bijvoorbeeld aan grafische omgevingen met CAD-systemen en beeldbewerkingssoftware (Lightroom, Photoshop) of ontwikkelomgevingen. Virtuele desktops zijn door hun schaalbaarheid ideaal voor zulke werkgebieden. Hetzelfde geldt voor organisaties met veel mobiele of externe gebruikers (callcenters, bedrijfsdependances, montagebedrijven): een gecentraliseerde, virtuele werkplek is een ideale manier om verbinding te maken met alle noodzakelijke applicaties.

Azure Virtual Desktop is ook aan te bieden als ‘Application-as-a-Service’. Dit betekent dat je in plaats van de hele virtuele desktop te streamen medewerkers bijvoorbeeld alleen Outlook-applicaties of Exact in de cloud aanbiedt.

Meer weten?

Wil je ook profiteren van de voordelen en het gebruiksgemak van Azure Virtual Desktop? En zoek je een partner die je helpt om het beste uit deze technologie te halen? Dan helpt SolidQ je graag verder. We denken proactief met je mee en zorgen voor maatwerk dat helemaal aansluit op jouw wensen en behoeften. Meer weten? Bel ons dan gerust op 0297 38 52 55 of stuur een mailtje naar info@solidq.nl

 


Terug naar het overzicht