0297 - 38 52 55
0297 - 38 52 55
info@solidq.nl


De AVG in tien stappen: deel negen

28 februari 2018

De AVG is Europese regelgeving. Dat wil zeggen dat deze regels overal in de EU gelijk zijn, uiteraard met uitzondering van de lokale toevoegingen. Wanneer je met jouw bedrijf internationaal zakendoet, kom je die AVG dus in ieder land tegen. En dat roept dan weer de vraag op of je in ieder land met de desbetreffende Autoriteit Persoonsgegevens moet schakelen. Alvast het tipje van de sluier: nee, dat hoeft gelukkig niet. Daarvoor het je een leidende toezichthouder.

Stap 9: De leidende toezichthouder
De functie van leidende toezichthouder is speciaal in het leven geroepen voor bedrijven die grensoverschrijdend werken. Die daarbij privacygevoelige gegevens verwerken, welteverstaan. Je mag er als bedrijf voor kiezen om één land uit te kiezen als contactpunt voor alle verschillende Autoriteiten Persoonsgegevens uit de gehele EU. Dat scheelt weer. De toezichthouder waar jouw bedrijf mee gaat werken, je raadt het al, die noem je de leidende toezichthouder. Meestal is dit de toezichthouder uit het land waar jouw (EU) hoofdkantoor staat. Vanuit de toezichthouders mag je vervolgens een one-stop-shop-principe verwachten. De leidende toezichthouder coördineert voor jouw bedrijf met alle andere toezichthouders.

Grensoverschrijdende gegevensverwerking
Nog even wat definities. Wat voor de AVG bepalend is, is de gegevensverwerking. Het maakt niet uit of je in verschillende EU-landen kantoren hebt waar je de gegevens verwerkt of maar één kantoor in Nederland waar je gegevens verwerkt die uit verschillende EU-landen komen. Voor de AVG is dat gelijk.

Nog eentje: stap 10
We hebben nog een blog te gaan, over toestemming. Zorg dat je hem leest, dan is jouw voorbereiding op de AVG klaar!


Deze post is meer dan 2 maanden geleden gepubliceerd, waardoor het mogelijk is dat sommige cijfers, feiten of functies inmiddels zijn achterhaald. Houd hier rekening mee bij het lezen van dit artikel. Bekijk de nieuwste artikelen op de SolidQ blog.

Bel: 0297 - 38 52 55
Of laat ons contact met u opnemen
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist