0297 - 38 52 55
0297 - 38 52 55
info@solidq.nl


De AVG in tien stappen: deel zeven

21 februari 2018

De AVG in tien stappen: deel zeven
Nu je weet of je een FG nodig hebt, gaan we in deze blog kijken naar datalekken. Al vanaf 1 januari 2016 geldt de meldplicht datalekken. Voor jouw bedrijf betekent dit in het kort dat je, als je een (ernstig) datalek hebt, direct melding moet doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Stap 7: datalekken onder de AVG
Straks, als de AVG in werking treedt, blijft jouw meldplicht datalekken grotendeels gelijk. Het goede nieuws is dus dat je al zo goed als klaar bent met deze stap. Het enige extra werk is dat de AVG strengere eisen stelt aan de eigen registratie van de datalekken. Die moet je allemaal documenteren. En, je raadt het al, zodra de Autoriteit Persoonsgegevens erom vraagt ben je verplicht om deze administratie op te leveren. Daarmee moeten ze in staat zijn om te controleren of je aan de meldplicht voldoet.

Dat viel nog mee, toch? Niet te vroeg juichen, want sinds oktober 2017 ligt er een nieuwe richtlijn klaar voor de meldplicht van datalekken onder de AVG. Deze richtlijn is samengesteld door de Europese privacytoezichthouders en is nog niet definitief.

Stap acht?
Deze stap viel gelukkig nog wel mee. Niet zozeer dat het geen belangrijke stap is, meer omdat je het meeste hiervoor al geregeld had. Als het goed is. Is dat niet het geval dan is het zaak om nu stappen te ondernemen, want de boetes die je krijgt als je niet aan deze meldplicht voldoet zijn niet mals. Door naar stap 8. We gaan het dan hebben over verwerkingsovereenkomsten.


Deze post is meer dan 2 maanden geleden gepubliceerd, waardoor het mogelijk is dat sommige cijfers, feiten of functies inmiddels zijn achterhaald. Houd hier rekening mee bij het lezen van dit artikel. Bekijk de nieuwste artikelen op de SolidQ blog.

Bel: 0297 - 38 52 55
Of laat ons contact met u opnemen
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist