0297 - 38 52 55
0297 - 38 52 55
info@solidq.nl


De AVG in tien stappen: deel twee

05 februari 2018

Wat is de AVG en ben je er al klaar voor? We zijn bang dat veel MKB’ers denken dat de AVG ze niet raakt. Zorg dat je geen heftige sanctie krijgt opgelegd! Bereid je goed voor. Deze blog is deel twee uit onze serie.

In deel een van deze serie vroegen we je al of je er klaar voor bent, de AVG of Algemene Verordening Gegevensbescherming. Heb je dat gemist? Lees het nog even terug, want het is belangrijk om het verhaal compleet te hebben.

We merken trouwens dat veel MKB-bedrijven denken dat de AVG voor hen niet opgaat. Dat is een misvatting. De nieuwe regels gelden voor alle bedrijven: van megagrote bedrijven zoals Microsoft tot en met eenpitters die een klusbedrijf hebben. Om maar wat te noemen. En pas op: zodra je facturen maakt en ontvangt, dan verwerk je al persoonsgegevens. Dat valt onder de AVG.

Stap 2: Rechten van de betrokkenen
Goed. Door met stap twee. Wie is er allemaal betrokken en welke rechten hebben ze nu eigenlijk? Die vraag moet je eigenlijk in twee stukken knippen.

Bestaande rechten
Onder de huidige privacywetgeving hebben de betrokkenen, dat zijn de mensen wiens persoonsgegevens je verwerkt, al aardig wat rechten. Recht op inzage bijvoorbeeld. Elke relatie van jouw bedrijf mag op ieder moment opvragen welke informatie je over hem of haar hebt opgeslagen. Daarbij hoort ook het recht op correctie en verwijdering. Die spreken vrijwel voor zich.

Nieuwe rechten
Een hele spannende is het recht op dataportabiliteit. Dat gaat namelijk veel verder dan inzage. Dit nieuwe recht houdt in dat je de opgeslagen persoonsgegevens op verzoek van je relatie doorgeeft aan een ander bedrijf. Dus, om bij het voorbeeld van het klusbedrijf te blijven, een klant van je mag je straks vragen om de persoonsgegevens uit jouw administratie door te zetten naar een ander klusbedrijf. Klinkt misschien vergezocht, maar het kan zomaar. Denk maar eens aan streamingdiensten die aan elkaar moeten doorgeven welke hits je hebt gekocht en betaald. Dan klinkt het ineens veel logischer, toch? Let op dat iedereen onder de nieuwe regels ook een klacht over jouw bedrijf kan indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Alleen digitaal
Dit soort nieuwe rechten is overigens gelukkig wel beperkt tot digitale gegevens. Je hoeft dus niet de zolder op om die factuur uit 1985 op te zoeken. Het is wel zaak dat je al je huidige gegevens in een gangbaar formaat opslaat. Weet je niet zeker of je dat al doet? Geef ons een belletje, dan bespreken we dat.

Op naar stap drie
In de volgende blog gaan we dieper in op overzichten. Alweer spannend leesvoer, houd onze blog dus in de gaten!


Deze post is meer dan 2 maanden geleden gepubliceerd, waardoor het mogelijk is dat sommige cijfers, feiten of functies inmiddels zijn achterhaald. Houd hier rekening mee bij het lezen van dit artikel. Bekijk de nieuwste artikelen op de SolidQ blog.

Bel: 0297 - 38 52 55
Of laat ons contact met u opnemen
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist