0297 - 38 52 55
0297 - 38 52 55
info@solidq.nl


Zijn we wakker !??!

28 juni 2017

Voor de tweede keer in twee maanden tijd  hebben computercriminelen tientallen bedrijven platgelegd met een wereldwijde ransomware-aanval. In Nederland liggen twee grote containerterminals in de Rotterdamse haven sinds gistermiddag stil. Ook farmaceut MSD, pakketbezorger TNT en de 38 vestigingen van bouwmaterialenleverancier Raab Kärcher zijn platgelegd door de ransomware aanval.

Nederland is niet de enige..

De cyberaanval ging dinsdagmiddag als een lopend vuurtje de wereld over en legde alle computers stil. De Deense containergigant Maersk was één van de eerste slachtoffers, maar al snel bleken dat veel meer bedrijven getroffen te zijn. Amerikaanse farmaceut Merck, Russische oliegigant Rosneft, Brits advertentiebedrijf WPP, Spaans voedselbedrijf Mondelez: overal gingen de computersystemen plat. In Oekraïne werd het vliegveld bij Kiev getroffen, net als meerdere banken.

Onduidelijk is welke hackers achter deze attack zitten, maar op geïnfecteerde computers tonen ze een schermtekst waarin 300 dollar in bitcoins wordt geëist. Dat bedrag moet naar een speciale digitale portemonnee worden overgemaakt. Wie dat doet, krijgt de gegijzelde bestanden echter niet terug. 

Er is iets goed mis.

De cyberaanval laat zien dat er iets mis is met hoe bedrijven met computerveiligheid omgaan. Als bedrijven eerder patches hadden geïnstalleerd tegen dit soort ransomware, was de schade nooit zo groot geweest.”

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) houdt de nieuwe wereldwijde besmetting met ransomware goed in de gaten. De dienst laat weten nauw contact te hebben met de autoriteiten in het buitenland. ,,Momenteel wordt onderzocht welke ransomware is gebruikt en op welke wijze systemen geïnfecteerd worden''. 

Hoe kan je dit dan voorkomen ?

"Door ervoor te zorgen dat alle software is bijgewerkt". "Dat geldt niet alleen voor Windows, maar ook voor firewalls en antivirus-programma's." Softwarebedrijf Microsoft liet al weten dat mensen die antivirus-programma's hebben en alle updates hebben geïnstalleerd, geen risico lopen.

"Zorg er dus voor dat je de functie 'automatisch bijwerken' hebt aanstaan". Daarnaast is het belangrijk om back-ups te maken van alle bestanden op je computer. Dan ben je niet meteen alles kwijt als je pc wordt gegijzeld.

Meer info over de beveiliging van je netwerk kan je vinden op de ICT beveiliging pagina.


Deze post is meer dan 2 maanden geleden gepubliceerd, waardoor het mogelijk is dat sommige cijfers, feiten of functies inmiddels zijn achterhaald. Houd hier rekening mee bij het lezen van dit artikel. Bekijk de nieuwste artikelen op de SolidQ blog.

Bel: 0297 - 38 52 55
Of laat ons contact met u opnemen
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist